Oefenboeken

Alle hieronder weergegeven boeken zijn verkrijgbaar bij:

www.bol.comwww.ako.nl en www.managementboek.nl

De Nieuwe assessment Gids, een oefenboek.

Bloemers afb nieuwe ass gids klein

In Nederland ondergaan enige honderdduizenden jaarlijks een assessment. Tegenwoordig wordt van kandidaten een pro-actieve houding verwacht waarbij je een behoorlijke invloed kunt hebben op je assessment en de uitkomst daarvan. Dit boek helpt je een assessment zo goed mogelijk te doorlopen en er achter te komen wat je belangrijkste eigenschappen en vaardigheden zijn en hoe je deze in kunt zetten voor een assessment en je verdere loopbaanontwikkeling.

Naast zeer veel intelligentietestopgaven bevat het boek nu ook voorbeelden van diagrammentests, SJT’s, een uitgebreid gedeelte over rollenspelvaardigheden en een assessment evaluatie lijst waarin je je eigen assessment kunt beoordelen.

Prijs: € 19,95


De kleine assessmentgids 

Dit boek geeft je in kort bestek een overzicht van alle relevante onderdelen van een assessment. Het is ideaal als een korte voorbereiding op een assessment. Het boek bevat testoefenopgaven en voorbeelden van rollenspelen. Ook een aantal voorbeelden hoe het mis kan gaan met een assessment.

Prijs: € 15,00


SMART selecteren 
Wim Bloemers, Anton Tempelaar

Dit boek gaat over (culturele) diversiteit: hoe kunnen we het potentieel van SMART-Nederlanders zo goed mogelijk aanboren?
De term ‘SMART’ staat voor de verschillende migrantengroepen die binnen de Nederlandse samenleving een bestaan proberen op te bouwen, maar daarbij op weerstand stuiten.
Ze worden lager ingeschat als het gaat om de benodigde kennis en vaardigheden, terwijl ze in de praktijk juist slimmer moeten zijn dan de gemiddelde sollicitant om aan een baan te komen.

Prijs: € 17,50


Solliciteren op z’n Nederlands 
Wim Bloemers, Anton Tempelaar

Dit boek staat vol tips en uitleg over Nederlandse sollicitatieprocedures: waar en hoe je moet beginnen met zoeken naar een baan, hoe je een goed cv schrijft, hoe je een succesvol sollicitatiegesprek voert, en nog veel meer. Dit boek helpt je de baan te vinden die past bij wat je wilt en wat je kunt.

Prijs: € 10,50Management, organisatie en gedrag 
Wim Bloemers en Elies Hagedoorn

‘Management, organisatie en gedrag’ is gericht op iedereen die geïnteresseerd is in de menselijke factor in organisaties..
Via praktische voorbeelden wordt een helder overzicht van relevante gedragsaspecten binnen organisaties gegeven.
Gedrag wordt daarbij beschouwd vanuit drie niveaus: microniveau, mesoniveau en macroniveau. Het boek is vooral geschikt voor HBO opleidingen die toegepaste Arbeids en Organisatiepsychologie in hun opleiding aanbieden.

Prijs: € 73,00


Hoe word ik een goede coach? 
André Brouwers, Wim Bloemers

Met ‘Hoe word ik een goede coach?’ leert u hoe u zichzelf kunt ontwikkelen tot een professionele coach.
In heldere en begrijpelijke taal wordt uiteengezet wat de achtergrond en het doel van coaching zijn, en wat de principes, houding en vaardigheden zijn die u nodig heeft om een effectieve coach te worden.

Prijs: € 21,90


18 thoughts on “Oefenboeken

 1. Beste meneer Bloemers,

  Ik hoop dat ik u op deze manier kan bereiken, ik probeerde het eerst via assessmentorganisatie Meurs zelf maar het is weekend, en het heeft heeft. Mijn vraag heeft dan ook betrekking op een bepaalde uitleg in uw boek.
  Dit weekend ga ik voor een sollicitatie een assessment maken.
  Ter voorbereiding gebruik ik o.a. hun oefensite (Meurs oefen-assessment) en uw boek ‘De Nieuwe Assessmentgids’.

  Mijn vraag betreft het onderwerp diagrammen.
  Op de oefensite van Meurs staat dat het bij diagrammen voornamelijk gaat om het woordje ‘zijn’.
  Kan het een de ander zijn binnen verzamelingen.

  Voorbeelden:
  Hand-Vinger-Nagel
  Trein-Coupé-Stoel

  Een vinger zit aan een hand, en een nagel aan een vinger, maar het zijn toch heel verschillende verzamelingen. Daarom stelt de oefensite dat het drie verschillende cirkels zijn.

  De oefensites van Meurs zeggen expliciet dat er vaak vergissingen worden gemaakt omdat verzamelingen beredeneerd worden als ‘onderdeel van’, maar het gaat om ‘zijn’, in deze.

  Dezelfde redenatie wordt bij het tweede voorbeeld aangehouden en daar is dus ook sprake van drie verschillende cirkels.

  —-

  In uw boek staan uiteraard ook enkele voorbeelden:

  boom-bos-tak
  woorden-zinnen-boeken

  Met de redenatie van de oefensite, Meurs, zou ik bij beide voorbeelden drie aparte cirkels verwachten. Weliswaar zijn ze onderdeel van elkaar, maar ze zijn elkaar niet, een boom is net zo min een tak als een hand een vinger is. Bij woorden zinnen en boeken net zo goed.

  U zegt echter in uw boek, bij beide voorbeelden, dat het drie cirkels ineen zijn omdat het een de ander bevat. Een bos bevat bomen en een boom bevat takken. Een boek bevat zinnen en zinnen bevatten woorden.

  —-

  Maar deze twee vormen van redenatie verschillen toch duidelijk van elkaar en zijn volgens mij ook tegenstrijdig. Bevatten, of onderdeel zijn van elkaar, zijn allebei toch heel iets anders dan zijn. Bovendien zegt de oefensite van Meurs expliciet dat het niet gaat om een ‘onderdeel zijn van’. Daarom ben ik in verwarring.
  Omdat volgens de site u ook heeft meegewerkt aan de site vraag ik me af of er dan wel een contradictie is. Maar ik vraag me dan af hoe dit beredeneerd kan worden??

  Ik hoop dat u mij zsm een antwoord zou kunnen sturen.

  Dank bij voorbaat.

  Mvg,

  Slaro89

  Like

  • je hebt helemaal gelijk, deze verwarring is eerder gesignaleerd, ik ben er over met Meurs in gesprek om de zaak op te lossen. het gaat om een gelijkheidsrelatie (=) versus ‘is een onderdeel van’ relatie zo lijkt het, maar het is lastig, bijv vrouw is een mens, maar je kunt ook stellen een vrouw is een onderdeel van de verzameling mensen…Maar bij bijv tak en boom kun je NIET stellen dat een tak=boom, alleen dat een tak een onderdeel is van de verzameling bomen….dus deze nuance zou het kunnen oplossen, het is dan gemakkelijk want bij concrete objecten weet je dat je altijd losse cirkels hebt, alleen bij (een combinatie met) abstracte begrippen kan er een ‘onderdeel van’ relatie zijn in jouw geval moet je de testregels van de MEURS diagrammen aanhouden zou ik zeggen, en maak er in elk geval even melding van bij Meurs!
   Er wordt dus aan gewerkt, sorry voor de verwarring, dank voor je scherpe blik!
   groetjes, Wim

   Like

 2. Beste Meneer Bloemers,

  Begin 2014 heb ik het boek “Het Psychologisch Onderzoek” aangeschaft welke ik inmiddels helemaal heb gelezen en onderstreept. Het is een erg goed boek en ik heb er veel van geleerd.
  Destijds was ik nog student, maar nu ga ik echt actief solliciteren. Nu is mij opgevallen dat er inmiddels een nieuwe versie van het boek uit is “De nieuwe assessmentgids”, welke toevallig blijkbaar kort nadat ik “Het psychologisch onderzoek” had gekocht was uitgekomen.
  Mijn vraag aan u: Hoeveel toegevoegde waarde heeft het om de nieuwe versie van het boek aan te schaffen als ik het oude boek al grondig heb gelezen met aantekeningen?

  Zijn er bijvoorbeeld slechts een aantal voorbeelden toegevoegd of is het boek radicaal inhoudelijk veranderd? En zo ja, wat is er veranderd los van de indeling?

  Alvast hartelijk bedankt voor uw antwoord.

  Met vriendelijke groet,

  Falco

  Like

  • Ha Falco,
   de inleiding is nogal veranderd met andere hoofdstukken ook, meer nadruk op zelf kritisch naar assessment kijken, ik heb ook evaluatielijst toegevoegd. Als je dus in theorie/opzet assessment geïnteresseerd bent zou je een nieuwe aanschaf kunnen overwegen. Testjes zijn grotendeels gelijk, alleen heb ik woordkennistest toegevoegd, diagrammen en SJT’s met opgaven. Stuk over communicatie in rollenspelen is uitgebreid met complexe vaardigheden, zoals confronteren en nuancerende empathie.

   Like

 3. Beste Wim,

  Zijn de oefen opgaven in de nieuwe assessmentgids anders dan de oefenopgaven in het psychologisch onderzoek editie 2005 (herziene editie)?

  Met vriendelijke groet,

  Willem

  Like

 4. Beste meneer Bloemers,

  Ik wilde graag vragen of in de nieuwe assessmentgids de oefenopgaven voor de figuurreeksen en voor andere hoofdstukken anders zijn vergeleken met het boek: het psychologisch onderzoek (herziene editie) uit 2005?

  Met vriendelijke groet

  Like

  • ha willem, ja in de laatste druk zijn nieuwe diagrammentestopgaven opgenomen en ook een woordkennistest. ook staan er SJT opgaven in, als zul je die nog niet zo snel tegenkomen in de markt…..de rest is denk ik nog hetzelfde.
   Theorie is natuurlijk wel geupdated!

   Sterkte, groetjes, wim

   Like

 5. Beste Wim,

  Klop vraag 7 blz 106 uit De NIeuwe Assessmentgids? In de vraagstelling komt 2 keer de “?” voor. Alvast dank.

  Groet Dwight.

  Like

  • Ha Dwight, scherp gezien! Ik denk dat het eerste vraagteken een 8 moet zijn (drukfout). Ik ben er even in gedoken 45 jaar na het laatste wiskunde onderwijs. je kunt na wat gepruts met teller en noemer een vergelijking opstellen X2- x -72 =0 . (lees: X Kwadraat) Ik herinner me dat je dan twee getallen moet vinden de opgeteld -1 zijn en vermenigvuldigd -72. Dat zijn dus -9 en 8. Kijk maar even of het klopt, die 8 was al gegeven in de oplossing maar ik zie nu dus dat -9 ook kan…….K**… ik ga gewoon die 8 laten invullen door de uitgever in de volgende druk anders wordt het te ingewikkeld.
   Thanks!!! en sterkte als je voor een assessment zit, lees mn linkedin posts ook even over wel of geen assessment doen, dat kan nog wat helpen!
   Hartelijke groet, Wim

   Like

   • Ha Wim,

    In de laatste editie staat nog steeds de opgave woorden – zinnen – boeken, met als correct antwoord aangegeven het diagram met drie circels waarbij 1 volledig binnen 2 valt en 2 volledig binnen 3. Zou u misschien kunnen uitleggen volgens welke logica dit het juiste diagram is voor de relatie tussen de drie woorden?

    Like

   • Ha Sjaak…over welke druk heb je het, en welke pagina? ik heb even gecheckt maar die opgave staat niet in het boek De Nieuwe Assessmentgids volgens mij…..(44e druk).
    de oplossing is volgens mij drie losse niet overlappende cirkels, want het zijn verschillende entiteiten…

    Like

  • Hi Emily, nee helaas niet! Het oefenmateriaal is ook redelijk specifiek voor de Nederlandse assessmentmarkt, hoewel er ook veel internationaal uitgewisseld en gebruikt wordt omdat grote assessmenrorganisaties world wide opereren zoals dat heet.
   Maar nee dus, voor Engels zou ik vooral sites op het web bezoeken en oefenen. maar overdrijf het niet…trust yourself,
   groetjes, wim

   Like

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s