Links

Er zijn onnoemelijk veel sites die zogenaamde ‘tests’ aanbieden. Een totaaloverzicht is weinig zinvol. Bij alle tests op het internet is het grote probleem de validiteit en de normering. Dat betekent dat u geen consequenties moet verbinden aan een eventueel behaalde score. Sommige sites claimen weliswaar dat ze een gevalideerde en genormeerde tests bevatten, maar die claim is moeilijk hard te maken.
Wees dus gewaarschuwd en trap ook niet in al die verenigingen voor mensen met een zogenaamd hoog IQ. Een van de kenmerken van de intelligente mens is dat deze niet met zijn/haar intelligentie te koop loopt…..

Hieronder sites die redelijk verantwoord oefenmateriaal aanbieden:

www.oefenassessment.nl

De site van het Nieuwe assessment, waarbij de kandidaat een aktieve en autonome rol speelt in zijn of haar loopbaanontwikkeling. Veel oefensites, oefeningen, columns en nuttige tips voor mensen die actief een assessment in willen gaan.

www.123test.nl 

Overzichtelijke professionele site, bevat vier categorieën: IQ, carrière, persoonlijkheid en relatie. Test hebben een indicatie voor professioneel gehalte. Voor IQ testuitslag moet betaald worden, is ‘wetenschappelijke’ test volgens de site. Deze IQ test bevat ruimtelijk inzicht-, verbale-, reeksen-, syllogismen-, synoniemen, analogieën en afbeeldingsopgaven.

www.queendom.com/portals/brain.html
Te veel om op te noemen, hoog infotainment gehalte, op dit moment ruim 200 tests op deze site. Veel trendy en modieus gedoe. Niet al te serieus nemen.

http://www.apa.org/topics/topictest.html (geen oefeningen, alleen info en artikelen)

Site van de American Psychologist Association, grote broer van ons NIP.
Veel informatie over allerlei assessment, selectie en testaspecten.

www.shldirect.com

Site van SHL, Engelse testfabrikant die het voormalige testbureau Psychotechniek heeft overgenomen. Veel oefenmogelijkheden en serieuze tips. Site ziet er goed en professioneel uit.

www.intermediair.nl
Uitgebreide site met veel oefeningen en veel relevante uitleg. Uitstekend!

www.psynip.nl/
Site van het Nederlands Instituut van Psychologen. Als u een klacht wilt indienen over een ondergaan assessment of test dan kunt u hier terecht. Bevat ook de gedragscode voor psychologen.

www.vandermaesen.com
Site van arbeids en organisatiepsycholoog Paul van der Maesen de Sombreff, o.a. bekend van de SQ videotest voor sociale vaardigheden en de webcam test voor het beoordelen van sociale vaardigheden. Aardige site om eens rond te neuzen, met discussieforum en interessante links.

www.cvwizard.nl

Naast de mogelijkheid van een curriculum vitae controle ook artikelen en tests voor IQ, burnout, Ook aandacht voor minder serieuze zaken zoals enneagram en emotionele intelligentie.

http://www.testmijniq.nl/ 

Bevat klassieke IQ test, algemene kennistest, rekenvaardigheidstest en nog een aantal specifieke tests. Voor de IQ test heeft u 15 minuten de tijd.

www.GITP.nl 

Site van een van de grotere landelijke adviesbureaus. Bevat onder andere videobeelden van een groepsdiscussie, gesprekssimulatie en een presentatie-oefening.

Overzichtssites die verwijzingen naar (zeer) veel testsites bevatten:

o      http://iq-test.startkabel.nl/ 
o      
http://www.intelligentietest.nl/

Sites bevatten verschillende tests, vooral gericht op studenten. Voor zogenaamde professionele tests moet u betalen. 
Op deze sites vindt u allerlei informatie over tests, testgebruik, literatuursuggesties en links naar aanverwante sites.
Een aanrader voor iedereen die serieus in psychologische tests en assessment geïnteresseerd is.

Bent u op zoek naar een artikel/informatie over een bepaald psychologisch onderwerp? 
Soms is het handig de hompage van de desbetreffende auteur op te zoeken.
Daar staan soms downloads van artikelen, meestal in PDF format. 
Een voorbeeld is de homepage van Linda Gottfredson. Zij heeft zeer veel gepubliceerd over intelligentie, met name over algemene intelligentie. Op haar site is een aantal artikelen van haar hand gewoon te downloaden in PDF Format: http://www.udel.edu/educ/gottfredson/reprints/index.html.

Zie bijvoorbeeld ook de homepage van Paul Barret: 
http://www.pbarrett.net/ .
Paul Barret is een Australische A&O psycholoog. Van zijn site kunnen artikelen, presentaties en software gedownload worden, meestal met een Arbeids en Organisatiepsychologisch thema.

www.hrvision.com 

Van oorsprong Israëlische organisatie, bekend geworden door hun Savvy integriteitstest.
De site bevat een demo waarmee u verschillende testopgaven kunt oefenen.
Niet oninteressant maar erg commercieel en nogal zelfingenomen.

http://www.ltpimpact3.nl/ltpds/54049
De oefensite van LTP, een groot testbureau. De site bevat een aantal oefeningen voor tests en assessment. 

http://www.allesoverassessments.nl/

Site met veel info over assessments en assessmentbureau’s. Site bevat ook oefenopgaven. Herkomst van de site en wie er achter zitten is nogal mistig.

5 thoughts on “Links

  1. DAG
    DAG EEN VRAAG. iK BEGRIJP DAT U WELOVERWOGEN ASSESSMENT-TRAINING ER NIET BIJ ZET. wAT IS GOED OM TE OEFENEN VOOR DE Q1000 VAN MEURS, ANALOGIE, CIJFERREEKS, DIAGRAM EN DYNAMISCHE FIGURENREEKS?

    Like

    • Niet weloverwogen maar voorbereiding moet een middel blijven en geen doel, je suf oefenen helpt uiteindelijk niets, het gaat erom dat je leert begrijpen wat je doet en dat je je maximaal realistische niveau haalt. Bovendien scheppen dat soort sites irreëel verwachting, ind e zin van dat je een gegarandeerd hogere score gaat halen. Dat is bedrog, en het creëert roofbouw omdat bureaus dan andere tests gaan gebruiken waardoor je juist in verwarring raakt. Kortom….

      Like

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s